Ambulance

Welkom bij de Dierenambulance

Wie zijn wij?

Stichting Centrum voor Dierenhulpverlening is opgericht in 1984, toen nog onder de naam Dierenambulance Gouda en omstreken (DAGO). Sindsdien zetten wij ons in om zieke en hulpbehoevende dieren te helpen. Ons team bestaat uit 7 beroepskrachten en gemiddeld zo’n 80 (intern opgeleide) vrijwilligers. Samen voeren wij jaarlijks rond de 5000 hulpverleningen uit.

Wat doen wij?

Wij verlenen eerste hulp aan gewonde, noodlijdende en zieke dieren in ons werkgebied. Daarnaast halen wij overleden dieren op.

Zo’n 70% van onze hulpverleningen betreft dieren die in het wild leven; de meeste daarvan zijn vogels. Zij worden in ons eigen vogelasiel behandeld en verzorgd tot ze voldoende hersteld zijn om teruggeplaatst te worden in de natuur. Maar ook andere dieren halen wij op (bijv. honden, katten, konijnen, egels en reptielen).

Gezonde huisdieren (honden, katten) halen wij alleen op wanneer er sprake is van een gevaarlijke situatie voor mens en dier (denk hierbij bijv. aan een loslopende hond op de snelweg) of bij overlast.

Zieke en gewonde huisdieren (honden, katten) halen wij altijd op. Onze medewerkers zullen het dier stabiliseren en dan naar de dichtstbijzijnde dierenarts brengen. Is het dier gechipt, dan nemen wij zo snel mogelijk contact op met de eigenaar. De eigenaar kan het dier dan zelf ophalen bij de dierenarts.

Ook overleden huisdieren (honden, katten) halen wij altijd op. De dieren worden twee weken in onze koeling bewaard; wij gebruiken deze tijd om een eventuele eigenaar te achterhalen. Is er een eigenaar, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met hem/haar op.

Hoe werkt het?

U mag altijd onze centrale bellen, ook als u alleen maar een vraag heeft; we staan u graag te woord. Als u een melding wilt doen dan vraagt de centralist(e) om uw gegevens. Als het ambulanceteam het dier namelijk niet kan vinden of andere vragen heeft, dan willen wij graag contact met u kunnen opnemen. Uiteraard gaan wij zorgvuldig om met uw gegevens (lees hier onze privacyverklaring).

Wilde dieren:

Als u belt over een gewond, ziek, jong of overleden dier, dan zal de centralist(e) u een aantal vragen stellen. Dit om een zo goed mogelijk beeld van de situatie te krijgen. Met deze gegevens sturen wij vervolgens de ambulance op pad. Het ophalen van wilde dieren (levend of overleden) is gratis; wij ontvangen hiervoor een vergoeding van de gemeenten in ons werkgebied.

Invasieve exoot:

Heeft u een invasieve exoot gevonden (zoals nijlganzen of bepaalde waterschildpadden)? Kijk dan op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: https://www.rvo.nl/onderwerpen/invasieve-exoten/algemene-regels/gevonden-dier

Huisdieren:

Als u belt over een gezond huisdier dat ontsnapt en/of verdwaald is, dan zullen wij met een chiplezer proberen de eigenaar te achterhalen. Als het dier niet gechipt is of als de eigenaar op dat moment het dier niet kan komen ophalen, dan geven wij het tijdelijk in bewaring bij Dierenopvangcentrum Gouda (hier zijn kosten aan verbonden).

Gewonde of zieke huisdieren worden altijd eerst naar een dierenarts gebracht ter controle; het welzijn van het dier staat voorop. Indien bekend, nemen wij contact op met de eigenaar; deze kan het dier dan bij de dierenarts ophalen (hier zijn kosten aan verbonden).

Overleden huisdieren halen wij altijd op. De dieren worden twee weken in onze koeling bewaard; wij gebruiken deze tijd om een eventuele eigenaar te achterhalen. Is er een eigenaar, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met hem/haar op. Wij bieden dan de mogelijkheid tot afscheid nemen (mits het dier toonbaar is) en diverse vormen van nazorg. Denk hierbij aan het verzorgen van crematie, begrafenis of destructie (hier zijn kosten aan verbonden).

Wie betaalt?

Dieren die in het wild leven, halen wij gratis op; wij ontvangen hiervoor een vergoeding van de gemeenten in ons werkgebied.
Voor huisdieren geldt: als wij uw huisdier hebben gevonden nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.

Als uw huisdier gezond is dan kunt u het ter plekke of bij het Centrum voor Dierenhulpverlening ophalen; dit is gratis. Als u op dat moment het dier niet kan komen ophalen, dan geven wij het dier (tijdelijk) in bewaring bij Dierenopvangcentrum Gouda.
Let op: Het Dierenopvangcentrum brengt hiervoor kosten in rekening!

Is uw huisdier gewond geraakt of ziek, dan brengen wij het eerst naar een dierenarts ter controle; het welzijn van uw dier staat voorop. U kunt uw huisdier dan bij de dierenarts ophalen.
Let op: Kosten van de dierenarts zijn voor rekening van de eigenaar!

Is uw huisdier overleden en wilt u het in eigen tuin begraven (let op: dit is niet in alle gemeenten toegestaan), dan kunt u het gratis ophalen. Wilt u de uitvaart liever uit handen geven, dan bieden wij diverse mogelijkheden. Denk hierbij aan het verzorgen van crematie, begrafenis of destructie.
Hier zijn kosten aan verbonden; bel voor informatie!

Wij brengen alleen kosten in rekening in de volgende situaties:

  • U geeft ons opdracht om uw huisdier vanaf een opvanglocatie (dierenopvangcentrum, dierenarts, dierenambulance) naar uw huis te brengen
  • U geeft ons opdracht om u en uw huisdier naar bijvoorbeeld een dierenarts of dierenpension te brengen (en eventueel weer naar huis terug te brengen)
  • U geeft ons opdracht om crematie, begrafenis of destructie van uw overleden huisdier te verzorgen

Educatie

Het Centrum voor Dierenhulpverlening vindt een goede educatie over dierenwelzijn en natuurbehoud belangrijk. Graag willen wij de betrokkenheid van kinderen bij de natuur stimuleren. Wij bieden scholen daarom de mogelijkheid ons in te huren voor een bezoek.

Middels een PowerPoint-presentatie geven onze medewerkers uitleg over het werk van de dierenambulance. Daarnaast is er tijd ingeruimd voor een kijkje in de ambulance.

De presentatie duurt ongeveer een uur en is geschikt voor kinderen uit de groepen 5 t/m 8. Een leuke en leerzame ervaring!

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar pr@stcvd.nl. Vermeld daarbij uw naam en telefoonnummer; wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Federatie Dierenambulances Nederland (FDN)

Het Centrum voor Dierenhulpverlening is erkend lid van de Federatie Dierenambulances Nederland (FDN). Daarmee voldoet zij aan de wettelijke eisen en voorwaarden die het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie stelt aan de werkzaamheden van erkende dierenambulances.

Dit betekent onder andere dat er sprake is van 24-uurs bereikbaarheid en inzetbaarheid, aanrijtijden van maximaal 30 minuten en dat er wordt gewerkt met deskundige medewerkers, goedgekeurde ambulances en communicatieapparatuur en volwaardig hulpverleningsmateriaal.

Werkgebied

Ons werkgebied omvat vier gemeenten van Midden-Holland: Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas.

Gemeente Gouda: Gouda
Gemeente Krimpenerwaard: Ammerstol, Bergambacht, Berkenwoude, Krimpen a/d Lek, Lekkerkerk, Gouderak, Ouderkerk a/d IJssel, Schoonhoven, Haastrecht, Stolwijk, Vlist.
Gemeente Waddinxveen: Waddinxveen
Gemeente Zuidplas: Moordrecht, Nieuwerkerk a/d IJssel, Moerkapelle, Zevenhuizen

Voor dierenhulpverlening in Bodegraven, Reeuwijk, Montfoort, Linschoten, Oudewater, Papekop, Hekendorp, Snelrewaard, Woerden, Kamerik, Zegveld, Harmelen en Nieuwegein dient u contact op te nemen met Stichting Dierenhulpverlening Woerden en omstreken (tel. 0348 – 41 42 42).

Dierenhulpverlening in gemeente Alphen aan den Rijn (Boskoop) wordt verzorgd door Dierenambulance Alphen aan den Rijn en omstreken           (tel. 0172 – 616 251).

Donateurs en andere belanghebbenden uit deze gemeenten kunnen, voor particulier vervoer, nog wel van onze diensten gebruik blijven maken.

Privacyverklaring

In deze privacyverklaring kunt u lezen welke persoonsgegevens door het Centrum voor Dierenhulpverlening worden opgeslagen en voor welk(e) doeleind(en) ze gebruikt worden.