Opvang

Welkom bij de opvang

De opvang maakt een belangrijk deel uit van het Centrum voor Dierenhulpverlening. De dieren die opgehaald worden door de ambulances worden hier opgevangen en, indien nodig, behandeld.

De opvang is een zelfstandig onderdeel van het Centrum voor Dierenhulpverlening met een ontheffing voor vleermuizen, egels en alle wilde vogels. Ook vangen we tijdelijk gevonden/gedumpte huisdieren op. Denk hierbij aan konijnen, tamme vogel soorten, ratteslangen, eigenlijk alles behalve honden en katten.

De professionaliteit neemt nog steeds toe.

Het team bestaat uit één leidinggevende, assistent-leidinggevenden en meerdere vrijwilligers en stagiair(e)s. Gezamenlijk verzorgen zij de dieren tot ze voldoende hersteld zijn om uitgezet te worden in de vrije natuur. Het werk is divers; zo wordt er dagelijks schoongemaakt, gevoerd en medicatie toegediend. Vooral in de drukke voorjaars- en zomermaanden geen geringe taak! Dankzij een goede samenwerking krijgt elk dier de nodige aandacht.

Te zwak voor woorden

Veel vogels die we binnenkrijgen zijn dusdanig verzwakt en vermagerd dat ze niet eens meer de energie hebben om zichzelf staande te houden. Wij starten dan direct de behandeling; de behandel­methode en overlevingskans verschillen per vogelsoort. We beginnen vaak met een shotje electrolyten en probiotica; dat is bedoeld om het lichaam een oppepper te geven. Want als je te snel vast voedsel geeft terwijl het lichaam op non-actief staat, neemt de kans op overlijden toe. Als ze het de eerste drie dagen redden is de kans groter dat ze het overleven. Daarna gaan we langzaam over van vloeibaar voedsel naar vast voedsel. En als ze dat niet uitspugen, ben je weer een stukje dichter bij herstel…

Fitness in de opvang

Als verzwakte vogels voldoende aangesterkt zijn, komt het volgende onderdeel: spieren opbouwen! Meestal is het voldoende om de vogel langzaamaan meer bewegingsruimte te geven. Maar vooral voor de zwaardere vogels zoals zwanen en muskuseenden, is even opstaan en in beweging komen niet vanzelf­sprekend. Doordat ondervoeding er ook vaak voor zorgt dat ze niet meer goed waterdicht zijn, is alleen zwemmen niet voldoende fysiotherapie. Dus wat doe je dan…. WANDELEN!!

Vogel in een doek en steeds grotere afstanden laten lopen. Geen zorgen dat een vogel te tam wordt, want zodra ze weer de kracht hebben om weg te komen van je zullen ze dat zeker doen.

Stage lopen?

Het Centrum voor Dierenhulp­verlening biedt elk jaar jongeren de kans om ervaring in dier­verzorging op te doen. Een opleiding in dierverzorging is daarbij een pré, maar niet noodzakelijk.

Wegens de aard van de werkzaamheden en de noodzakelijke begeleiding kunnen wij stagiair(e)s alleen een stageplaats bieden als zij een half of een heel schooljaar beschikbaar zijn. Dagen en uren in overleg.

Voor het schooljaar 2021 – 2022 zijn er meerdere stageplaats(en) beschikbaar.

Je kunt je aanmelden door het invullen van het vrijwilligers formulier. Kies dan voor stage.