Jong konijntje gevonden. Of is het een haasje?

Het voorjaar breekt aan. Rond deze tijd krijgen we regelmatig meldingen binnen van mensen die een jong konijntje hebben gevonden dat verstopt lag in het gras. In de meeste gevallen blijkt het echter geen jong konijntje te zijn, maar een jong haasje dat, met de beste bedoelingen overigens, is meegenomen omdat men dacht dat het diertje verlaten was. Helaas is het, eenmaal meegenomen, vrijwel onmogelijk om het beestje op exact dezelfde plek terug te zetten. Pak daarom nooit zomaar een haasje op, want het wordt gewoon verzorgd door zijn moeder; de grootste overlevingskans heeft hij bij haar.

Jonge haasjes worden niet geboren in een hol onder de grond, zoals jonge konijntjes. Haasjes worden geboren in een leger (een ondiepe kuil in de grond). De haasjes worden na hun geboorte achtergelaten door hun moeder (het zijn nestvlieders); overdag moeten zij zichzelf zien te redden. Na zonsondergang komen ze weer terug op hun geboorteplek om gezoogd te worden. Jonge haasjes worden ongeveer een maand door hun moeder gezoogd. Ze liggen vaak zo stil mogelijk op de grond en moeder haas is altijd wel ergens in de buurt, maar natuurlijk niet in het zicht.

Hazenleger

 

Uiterlijk verschillen jonge haasjes en jonge konijntjes nogal. Haasjes worden geboren met de oogjes open en zijn volledig behaard; het haar is ruw van structuur, als bij een ruwharige hond. Ook hebben zij al (scherpe) tandjes en de oortjes staan overeind. Konijntjes daarentegen worden kaal, blind en doof geboren en hebben geen tanden. Pas na enkele dagen begint de vacht te groeien en na een dag of tien gaan de oogjes open; na twee weken komen de oortjes overeind. De vacht van een jong (wild) konijntje is vaak glad, glanzend en egaal van kleur.

Omdat jonge (wilde) konijntjes in een hol onder de grond geboren en gezoogd worden (nestblijvers), zul je ze niet zo gauw in het wild aantreffen. Pas na drie weken komen ze naar buiten om de omgeving te verkennen en voedsel te zoeken. Ze worden dan meestal met meerderen aangetroffen.

Wanneer het Centrum voor Dierenhulpverlening bellen?


  • als zeker is dat de moeder dood is (door kat, hond of auto)
  • als een nest jonge wilde konijnen op een bouwterrein of een andere onveilige plek wordt aangetroffen
  • als een kat of een hond met een jong (wild) konijntje of haasje thuis komt
  • als het diertje een zichtbare verwonding heeft