Wie zijn wij?

Stichting Centrum voor Dierenhulpverlening is opgericht in 1984, toen nog onder de naam Dierenambulance Gouda en omstreken (DAGO). Sindsdien zetten wij ons in om zieke en hulpbehoevende dieren te helpen. Met twee ambulances staan onze medewerkers 24 uur per dag, 7 dagen in de week paraat. Ons team bestaat uit 10 beroepskrachten en gemiddeld zo’n 60 (intern opgeleide) vrijwilligers. Samen voeren wij jaarlijks rond de 6500 hulpverleningen uit.Wat doen wij?

Wij verlenen eerste hulp aan gewonde, noodlijdende en zieke dieren in ons werkgebied. Zo'n 70% van onze hulpverleningen betreft dieren die in het wild leven; de meeste daarvan zijn vogels. Zij worden in ons eigen vogelasiel behandeld en verzorgd tot ze voldoende hersteld zijn om teruggeplaatst te worden in de natuur. Maar ook andere dieren (bv. konijnen, egels, reptielen) verzorgen wij en/of vangen wij op. Hun verblijf is echter tijdelijk; zodra eerste hulp verleend is brengen wij de dieren door naar gespecialiseerde instanties.

Gewonde en/of zieke huisdieren (bv. honden, katten) brengen wij eerst naar een dierenarts; het welzijn van het dier staat voorop! Is het dier gechipt, dan nemen wij zo snel mogelijk contact op met de eigenaar. De eigenaar kan het dier dan zelf ophalen bij de dierenarts.Hoe werkt het?

Als u belt over een gewond en/of ziek (wild) dier, dan vragen wij altijd om uw gegevens. Als het ambulanceteam het dier namelijk niet kan vinden of andere vragen heeft, dan willen wij graag contact met u kunnen opnemen.

Betreft het een gezond huisdier dat ontsnapt en/of verdwaald is, dan zullen wij m.b.v. de chiplezer proberen de eigenaar te achterhalen. Is er geen chip aanwezig of kan de eigenaar het dier op dat moment niet op komen halen, dan wordt het dier doorgebracht naar Dierenopvangcentrum Gouda.Wie betaalt?

Dieren die in het wild leven, halen wij kosteloos op; wij ontvangen hiervoor een basisvergoeding van de gemeenten in ons werkgebied. Voor huisdieren vragen wij een vrijwillige bijdrage voor het ophalen van uw dier; u bepaalt dus zelf of en hoeveel u wilt doneren.

LET OP: Eventuele kosten van medische zorg en/of opvang door derden (dierenarts, dierentehuis) zijn voor rekening van de eigenaar.

Voor besteld vervoer brengen wij wel een bedrag in rekening. Besteld vervoer is vervoer waar u ons expliciet opdracht voor gegeven hebt, zoals o.a.:

  • het thuisbrengen van uw huisdier vanaf de opvanglocatie (dierenopvangcentrum, dierenarts, dierenambulance)
  • het vervoeren van u en uw huisdier naar bijvoorbeeld een dierenarts of dierenpension
  • het verzorgen van crematie, begrafenis of destructie van uw overleden huisdierEducatie

Het Centrum voor Dierenhulpverlening vindt een goede educatie over dierenwelzijn en natuurbehoud belangrijk. Graag willen wij de betrokkenheid van kinderen bij de natuur stimuleren. Wij bieden scholen daarom de mogelijkheid ons in te huren voor een bezoek.

Middels een PowerPoint-presentatie geven onze medewerkers uitleg over het werk van de dierenambulance. Daarnaast is er tijd ingeruimd voor een kijkje in de ambulance.

De presentatie duurt ongeveer een uur en is geschikt voor kinderen uit de groepen 5 t/m 8. Een leuke en leerzame ervaring!

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar pr@stcvd.nl. Vermeld daarbij uw naam en telefoonnummer; wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.


Federatie Dierenambulances Nederland (FDN)

Het Centrum voor Dierenhulpverlening is erkend lid van de Federatie Dierenambulances Nederland (FDN). Daarmee voldoet zij aan de wettelijke eisen en voorwaarden die het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie stelt aan de werkzaamheden van erkende dierenambulances.

Dit betekent onder andere dat er sprake is van 24-uurs bereikbaarheid en inzetbaarheid, aanrijtijden van maximaal 30 minuten en dat er wordt gewerkt met deskundige medewerkers, goedgekeurde ambulances en communicatieapparatuur en volwaardig hulpverleningsmateriaal.


Werkgebied

Ons werkgebied omvat vier gemeenten van Midden-Holland: Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas.

Door een wijziging in de contracten met de gemeenten rijden wij niet meer in Bodegraven-Reeuwijk en Boskoop:

Voor dierenhulpverlening in Bodegraven, De Meije, Driebruggen, Hogebrug, Nieuwerbrug, Reeuwijk-Brug, Reeuwijk-Dorp, Sluipwijk, Tempel en Waarder dient u contact op te nemen met Stichting Dierenhulpverlening Woerden en omstreken (tel. 0348 - 41 42 42, van 8:00 tot 19:00, daarbuiten alleen voor spoedgevallen).

Dierenhulpverlening in gemeente Alphen aan den Rijn (Boskoop) wordt verzorgd door Dierenambulance Alphen aan den Rijn en omstreken (tel. 0900 - 112 00 00).

Donateurs en andere belanghebbenden uit deze gemeenten kunnen, voor particulier vervoer, nog wel van onze diensten gebruik blijven maken.Privacyverklaring

In deze privacyverklaring kunt u lezen welke persoonsgegevens door het Centrum voor Dierenhulpverlening worden opgeslagen en voor welk(e) doeleind(en) ze gebruikt worden.